…Berite, berite, berite, uživajte v knjigah, bodite ljudje za Drugega…

V OŠ Ivanjkovci dajemo velik poudarek na branje, motivacijo za branje ter trudimo se, da naši učenci postanejo bralci za vse življenje. Za bralno spodbudo nas je obiskal pisatelj, prevajalec, pripovedovalec, igralec, komik, nekoč tudi raper Boštjan Gorenc z umetniškim imenom Pižama. V enem izmed intervjujev za RTV Slovenija je pojasnil izvor vzdevka: »Od prvega razreda, zaradi ene trenerke, v kateri sem prišel dvakrat v šolo in hvala vsem težakom, ki ste mi dali priložnost, da sem postal nekdo, ki ni samo Boštjan.«

Pravi, da je njegova služba jezik in res je mojster besede. Učencem je predstavil svoje stripe, prevode, knjige, jim pokazal, kako nastaja strip. Odgovarjal na vprašanja učencev in na njihovo željo tudi »zarepal«. Pri mladinski/najstniški literaturi je posebej  pomembno, da ostaja v koraku z dogajanjem. Da so mladi v njih soočeni s trenutnimi izzivi. In da seveda sledijo tudi tehnološkemu razvoju ter spremembam v komunikaciji, ki jih ta prinaša s seboj. Da si mladi v romanih pošiljajo sporočila, da so vanje vključeni družabni mediji, in da seveda skušamo jezikovno slediti mladostnim inovacijam. 

Ukvarja se tudi s stand up komedijo. Pravi, da so ga odrski nastopi zasvojili, da uživa v predstavah, kjer nasmeje občinstvo.

Ob zaključku je učencem povedal, da bodo hvaležnost za njegov nastop najboljše poplačali tako, da v naslednjih dneh obiščejo knjižnico in si izposodijo eno knjigo ter jo preberejo. Pravi, da je za vsakega knjiga, ki ga zanima, da naj raziskujejo stvari, ki jih zanimajo.

Berejo naj take zgodbe, v katerih uživajo in ki jih osrečijo. Naj ima  domišljija prosto pot.

Koordinatorici Brigita in Tamara

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)